Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 29 mars 2017

Som del av en hälsosam livsstil har det blivit mer och mer trendigt att delta i stora träningsevenemang som maratonlopp i Sverige och världen över. Men en ny studie från Yale University i USA visar att maratonlopp kan orsaka akuta njurskador.

I studien ingick en mindre grupp löpare som deltog i Hartford Marathon 2015. Forskare använde sig av blod- och urinprov för att analysera njurfunktion före och efter loppet.

Resultaten visar att 82 procent av löparna visade tecken på akut njursvikt strax efter loppet. Njursjukdomen innebär att njurarna får svårt att filtrera ut slaggprodukter ur blodet.

– Njurarna svarar på fysisk stress av att springa ett maratonlopp som om de är skadade, på ett sätt som påminner om patienter på sjukhus vars njurar är påverkade av medicinska eller kirurgiska ingrepp, säger Chirag Parikh, huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Njurskadorna kan vara orsakade av hög kroppstemperatur under lång tid, uttorkning och minskat blodflöde till njurarna under loppet tror forskarna.

Snabb återhämtning efter ett lopp…

Återhämtning verkar ske inom två dagar efter loppet men forskare bakom studien understryker att detta fenomen måste studeras vidare.

… men vad händer på lång sikt?

Tidigare studier har visat att arbeten med hård fysisk belastning som att arbeta i gruva eller militärtjänstgöring i varmt klimat kan skada njurarna. Men effekten av upprepade maratonlopp, speciellt i varma klimat är värt att undersöka vidare eftersom dess popularitet verkar öka världen över.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 29 mars 2017