Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 januari 2017

En av de tidigaste beskrivningarna av organet gjordes av Leonardo da Vinci. På bild The Vitruvian man, skapad av Da Vinci. Källa: Wiki.

Även om forskare nu vet om strukturen på det nya organet är dess funktion fortfarande okänt. Men genom att studera den ordentligt kan de förhoppningsvis få en bättre förståelse och på så vis även hitta behandling för mag– och tarmsjukdomar.

Bevisen för organets omklassificiering har nu publicerats i The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

– I artikeln som har granskats ordentligt kan vi nu meddela med all säkerhet att vi har hittat ett nytt organ i kroppen,  säger Calvin Coffey, forskare vid University Hospital Limerick i Irland.

Organet kallas ”tarmkäxet”. Forskare har sedan länge trott att det enbart bestått av fragmenterade, separata konstruktioner. Men ny forskning visar någonting helt annat.

– Den anatomiska förklaring som har lagts ned i över 100 år var inkorrekt. Det här organet är långt från komplext. Den har en kontinuerlig struktur som bevisar att den är ett organ.

Så vad är tarmkäxet?

På engelska heter tarmkäxet ”mesentary” vilket syns med liten röd text i bilden.

Tarmkäxet är en dubbelgångare av bukhinnan som fäster vår tarm på magväggen och håller allt låst och på plats.

Studenter och forskare kommer nu att undersöka vilken roll tarmkäxet kan spela hos diverse magsjukdomar som förhoppningsvis kan leda till bättre resultat för patienter.

– Vi har etablerat anatomi och struktur. Nästa steg är funktionen. Om man förstår funktionen kan man sedan identifiera onormal funktion, och då kan man säkerhetsställa sjukdomar. Sätt ihop alla ben och vi har – inom mesenterial vetenskap – grunden för ett helt nytt område för vetenskapen, säger Calvin Coffey.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 januari 2017