Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 april 2017

EVATAR är en 3D modell av det kvinnliga reproduktiva systemet. Hela apparaten är inte större än din handflata men innehåller miniatyrmodeller av äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals och vagina sorterade i olika fack. (Bild från Northwestern University)

– Detta är inget mindre än en revolutionerande teknologi, säger Teresa Woodruff, en av forskarna som utvecklat EVATAR, i ett pressmeddelande.

EVATAR är en 3D modell av det kvinnliga reproduktiva systemet. Hela apparaten är inte större än din handflata men innehåller miniatyrmodeller av äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals och vagina, sorterade i olika fack.

Modellorganen kommunicerar med varandra genom att utsöndra signalämnen och hormoner som sedan transporteras via en vätska som härmar blodsystemet.

En revolution för forskning om sjukdomars ursprung

Förhoppningen är att EVATAR kommer hjälpa forskare bättre förstå sjukdomar som cancer, fibroider och endometrios, sjukdomar som drivs av hormoner och som idag främst behandlas med kirurgi.

EVATAR kan härma en hel menscykel på 28 dagar och ger en inblick i hur organ fungerar i samspel istället för att fokusera på individuella celler i varje organ, som idag är den vanligaste metoden för att studera till exempel cancer.

”Den ultimata formen av individanpassad medicin”

Än så länge används vävnad från möss för att återskapa äggstockar och mänsklig vävnad från patienter som opererat bort livmodern för att göra resterande organ i EVATAR.

Men målet är att använda stamceller från enskilda patienter och göra en personlig modell av reproduktionssystemet för varje individ. Då kommer det bli möjligt att analysera effekten av olika läkemedel och anpassa dos för varje patient.

Även en lever i miniatyr finns med i systemet eftersom den spelar en viktig roll i nedbrytning och omsättning av läkemedel i kroppen.

– Det är den ultimata formen av individanpassad medicin, säger Teresa Woodruff.

EVATAR är en del av ett större projekt vid National Institute of Health i USA som ämnar återskapa alla mänskliga organ i mindre modeller.

I framtiden kan dessa modeller användas för att testa säkerhet och effekt av nya läkemedel utan att utsätta försökspersoner för några risker. Men det ska även gå att testa flera läkemedel vid olika doser under flera månader i individanpassade modeller. Därefter kan läkare välja rätt medicin mot till exempel Alzheimer eller Parkinson och rätt dos som kommer ha maximal effekt för den enskilda patienten.

­– Om tio år kommer detta vara den rådande teknologin för biologisk forskning, spanar Teresa Woodruff.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 april 2017