Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 22 november 2016
En forskare gör salmonella test i labbet. Inklipp av en salladsskål.

Salmonella kan ge svår magsjuka med diarré, kräkningar och feber.

Skador på salladsblad som uppstår när de skärs och läggs i färdiga påsar till försäljning ökar risken för förorening med salmonella.

Juicerna som släpps från de skadade bladen utgör en grogrund för bakterien Salmonella enterica och gör det lättare för bakterierna att fästa vid plastpåsen som salladen förpackas i.

I studien användes salladsjuicer blandat med vatten för att härma miljön i en färdigpackad salladspåse. Vätskeblandningen dubblerade bakteriernas rörelseförmåga, vilket hjälper bakterien att föröka sig. Under fem dagar i kylskåp förökade sig 100 bakterier till omkring 100 000.

Bakterierna får fäste i blad och påse

Juicerna gjorde det också lättare för bakterierna att fästa sig vid salladsbladen och påsen vilket gör det svårare att skölja bort dem.

Den normala bakteriefloran på salladsbladen verkade inte påverkas av salladsjuicer, vilket tyder på att just salmonellabakterier har en oväntad fördel.

Tidigare studier har visat att salmonella kan få så starkt fäste i till exempel salladsblad att de tar sig in i bladens kärlsystem och växer inuti bladen. Då är det inte längre möjligt att tvätta bort bakterierna. Salmonellabakterier verkar också tycka speciellt mycket om spenat.

Studien är en del av ett pågående arbete för att utveckla nya metoder och teknik som minskar salmonellabakteriens förmåga att fästa på livsmedel som färdigskuren sallad.

Färdigskuren sallad blir allt mer populärt i matbutiker men används också på restauranger och i flygplansmat.

Salmonellainfektion ger kraftiga buksmärtor, diarré, kräkningar och feber. Bakterien smittas oftast via livsmedel men dör vid hög temperatur.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 22 november 2016