Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 februari 2017

Veterinär Karin Söderqvist står bakom avhandlingen vid SLU och har testat 141 färdiga salladspåsar för spår av smittämnen.

– I nästan var tionde ätfärdig sallad fanns indikationer på förekomst av bakterier som kan orsaka livsmedelsburen sjukdom hos människa, säger Karin Söderqvist i ett pressmeddelande.

I de flesta fall upptäcktes inga levande bakterier men i två påsar hittades bakterien Listeria monocytogenes som kan leda till en allvarligare sjukdom, listerios, speciellt hos äldre eller gravida.

Bladgrönsaker som skurits och sköljts och paketerats i påsar är lätta och smidiga att använda och har gjort produkten mycket populär på senare tid. Även färdigblandade sallader med bladgrönsaker och till exempel kall pasta eller kyckling är populära lunchalternativ.

Dessa produkter kan bli kontaminerade med smittämnen som bakterier vid flera tillfällen under produktionen. Till exempel när grönsaker vattnas under odling eller när de förbereds manuellt för paketering. De hettas heller inte upp någon gång under produktionen vilket annars skulle kunna ta död på smittämnen.

Rekommenderad förvaringstemperatur bör sänkas

Rekommendationen är att färdiga sallader förvaras vid 8 grader Celsius men studien tyder på att även vid denna temperatur kan bakterier växa.

Resultaten visar att listeriabakterier kan öka till halter som är över den accepterade gränsen för ätfärdiga produkter vid 8 grader Celsius. Risken att drabbas av listerios från en matsallad som förvarats vid 15 grader Celsius var hundratusen gånger högre.

– Matsallad är med andra ord en riskprodukt, säger Karin Söderqvist och resultaten menar hon tyder på att den rekommenderade temperaturen för förvaring bör vara ännu lägre.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 februari 2017