Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 31 mars 2017

Som del av Läkemedelsverkets projekt Barnkoll 2016 har nära 470 butiker i Sverige besökts och omkring 800 produkter undersökts för att försäkra att kosmetiska produkter som riktar sig till barn är säkra att använda och bär rätt märkning.

Resultaten visar dock att vid hälften av alla kontroller som genomförts fanns brister i varningstexter och funktionstexter. Alla brister var inte av det allvarligaste slaget men enligt Läkemedelsverket är det ett dåligt resultat att så få produkter håller måttet.

Risk för allergiska reaktioner

Vid 3,5 procent av kontroller, eller sammanlagt 32 produkter upptäcktes otillåtna ämnen, den allvarligaste sortens fel enligt Läkemedelsverket. Dessa produkter har nu tagits bort från marknaden.

– I 32 av de kontrollerade produkterna hittade vi ämnen som inte är tillåtna i kosmetiska produkter vilket är det allvarligaste felet och de ämnen som påträffats kan i värsta fall leda till svåra allergiska reaktioner, säger Tomas Byström utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Råd till dig som förälder

Kontrollerna fokuserade på maskeradsmink, tillfälliga tatueringar och sminklådor till barn. De vanligaste bristerna rör sig om fel i beskrivningen av produktens funktion och varningstext, i vissa fall saknades märkning helt. Tomas Byström ger därför detta råd till föräldrar eller andra som vill köpa kosmetiska produkter till barn.

– Det är bra att vara en medveten konsument när det gäller produkter man använder på barnens hud. Tänk på att det alltid ska vara tydligt hur produkterna ska användas och vad de innehåller. Välj gärna produkter och de tillfällen som de används med omsorg.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 31 mars 2017