Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 februari 2017

En ny studie från National Institutes of Health visar hur föräldrars vikt påverkar deras chanser att kunna bli med barn.

500 medverkande par fick sina BMI kontrollerade och följdes sedan av forskarna under ett års tid medan de försökte bli gravida eller till dess att de lyckades bli med barn.

Mannen har en viktig roll

Om både mannen och kvinnan led av fetma tog det betydligt längre tid för paret att bli gravida. Efter det att forskarna hade justerat för andra faktorer som rökning, fysisk aktivitet och kolesterolvärden upptäckte de att det tog 59 procent längre tid för paren med ett BMI på 35 eller mer att bli gravida, jämfört med normalviktiga par. Det skriver SVT Nyheter.

Resultaten från studien visar också att det tog längre tid för de par där mannen var normalviktig men kvinnan kraftigt överviktig.

Författarna till studien drar slutsatsen att både mannen och kvinnans fetma kan minska deras chans att få barn. Fertilitetsexperter bör därför ta med parens vikt som en faktor när de ger barnlösa råd.

 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 februari 2017