Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 9 januari 2017

Vad forskare har upptäckt om läkeprocessen kan ha oväntade användningsområden.

Fettceller finns det vanligtvis gott om i huden men de försvinner när sår läker och bildar ärr. De vanligaste cellerna som i finns i ärr är istället så kallade myofibroblaster. Det var tidigare trott att det var omöjligt för denna celltyp att bli någon annan typ av cell. Men det visar nu forskare i USA faktiskt är möjligt.

I en studie publicerad i den ansedda tidskriften Science visar forskarna att hårsäckar måste återskapas allra först. Sedan signalerar hårsäcken till myofibroblasterna att de ska bli fettceller istället. Utöver fettceller är det också hårsäckar som saknas i ärr vilket ger ärret ett annorlunda utseende jämfört med oskadad hud.

Forskarna visar dessutom exakt vilka signaler hårsäcken skickar ut för att uppmuntra fettceller. Denna signal kommer i formen av ett protein som heter BMP (Bone Morphogenetic Protein).

Förhoppningen är att bygga vidare på resultaten från denna studie, och speciellt vetskapen om signalämnet BMP, för att trigga fettbildning i sår så att det läker utan ärr.

Oväntade användningsområden

Men att stimulera fettceller kan vara användbart i flera andra områden. Vid behandling av HIV till exempel går ofta fettceller förlorade och det finns idag ingenting sjukvården kan göra åt det.

Fettceller försvinner även naturligt när vi åldras, speciellt i ansiktet, vilket ger upphov till rynkor. Denna studie banar därför väg för en helt ny typ av anti-aging behandling, säger forskarna i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 9 januari 2017