Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 maj 2017
Skärbräda med mat är en bakteriefälla

Omega-3 fettsyror finns det gott om i fet fisk som lax.

Det är sedan tidigare känt att höga koncentrationer av fettsyror kan ha antimikrobiell effekt och döda bakterier som salmonella och listeria.

Nu visar danska forskare att även låga koncentrationer av fettsyror som omega-3 påverkar magsjukebakterier, men med en annan strategi.

– Vår studie visar att vanliga, naturligt förekommande fettsyror kan stänga av specifika gener som gör listeria-bakterien farlig. Vi testade omega-3 fettsyror och det tog ungefär en halvtimme att neutralisera listeria bakterierna, säger Birgitte Kallipolitis, ansvarig forskare bakom studien.

Låga koncentrationer av omega-3 dödar inte bakterierna men verkar stänga av gener som påverkar bakteriens så kallade virulens, dess kapacitet att orsaka sjukdom.

Att neutralisera är bättre än att döda

Forskare bakom studien tror att detta i själva verket är en bättre strategi än att ta död på bakterierna.

När bakteriers tillväxt är hotad tvingas de att anpassa sig och kan till slut bli resistenta mot behandlingen. Att låta bakterierna leva men neutralisera dem och minska risken att de orsakar sjukdom är därför ett bättre behandlingsalternativ.

I framtiden finns potential att resultaten från denna studie utvecklas till nya behandlingsformer för listeria men även andra farliga bakterier som blivit antibiotikaresistenta.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 23 maj 2017