Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 oktober 2016

Folkhälsoaktivister som länge kämpat för ett tobaksfritt land välkomnade president Rodrigo Dutertes lagförslag om rökförbud på offentliga platser, inomhus och utomhus.

Enligt dem är han rätt man att göra det om man tittar tillbaka på hans tidigare satta regler kring alkoholkonsumtion och skolbarns säkerhet.

Hälsosekreterare Paulyn Jean Rosell-Ubial säger till Reuters att hon hoppas att presidenten undertecknad förbudet omgående så att lagen träder i kraft i slutet av månaden.

Bilar i Filippinerna.

Skyltar som visar vart det är okej att röka, kommer att sättas upp, åtminstone tio meter utanför byggnader.

Hon säger även till media att rökning inte kommer att tillåtas på offentliga platser, vare sig utomhus eller inomhus.

– Parker, busstationer och även i fordon. Alla dessa anses som offentliga platser.

Varannan man röker i Filippinerna 

Omkring 17 miljoner människor – nästan en tredjedel av den vuxna befolkningen – röker i Filippinerna, enligt en rapport från Sydostasiens tobakskontroll Alliance. Det är den näst värsta regionen efter Indonesien.

Nästan hälften av alla filippinska män och nio procent av alla kvinnor röker. Enligt experter kostar denna vana landet nästan fyra miljarder dollar i sjukvård– och produktivitetsförluster varje år.

Marlboro äger 70 procent av filippinska marknaden

Marlboros ägare Philip Morris kommer vara den internationella producenten som drabbas hårdast av det förslagna förbudet.

En närbild på ett cigarettpaket, märke Marlboro.

År 2015 stod Filippinerna för var trettonde cigarett som säljs av Philip Morris globalt.

En talesman för det filippinska tobaksinstitutet sa i media att han inte hade någon omedelbar kommentar på det förslagna förbudet.

Straffet

Det föreslagna förbudet påminner mycket om en befintlig lag i Davao City, där Duterte regerade som borgmästare i 22 år fram tills han blev Filippinernas president i juni 2016.

Påföljderna för att bryta mot rökningslagen i Davao kan inkludera en straffavgift på 5000 filippinska pesos (cirka 1000 kronor) eller fyra månaders fängelse.

hanP Laos on September 7. TOTO LOZANO/PPD

President Rodrigo Roa Duterte. Bild: Wikipedia.

Duterte är känd för att han rullat ut en rad andra strikta regler under sin tid som borgmästare. Bland annat förbud mot att dricka alkohol sent, sjunga karaoke eller gå ut efter 22:00 som skolbarn. Han övervakade även ett allvarligt tillslag mot narkotika och brottslighet i staden, vilket gav honom smeknamnet ”The Punisher.”

– Detta är i praktiken en uppskalning av Davao City planen. Vi vet om hans meritlista och med tanke på den politiska vilja som hans regering har så är vi övertygade om att han kommer driva igenom lagförslaget, säger Ralph Degollacion från Health Justice Philippines i ett uttalande.

Denna artikel är en re-write och översatt från Reuters Health.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 12 oktober 2016, senast uppdaterad 17 oktober 2016