Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 24 oktober 2016
Nyvaken pojke med pyjamas

Siffran av användandet av melatonin som sömnläkemedel är nio gånger högre i jämfört med 2006. Enligt socialstyrelsen kan ökningen kan bero på att fler barn med diagnos ADHD ordineras melatonin.somn

– Det är en stor ökning och som jag sa så har vi noterat det. Samtidigt är sömn viktigt för att barn ska må bra och utvecklas, men o andra sidan så har alla läkemedel risk för biverkningar, säger Nina Gullberg, utredare på Läkemedelsverket till Ekot.

Melatonin kan hjälpa barn att få tillbaka en normal dygnsrytm efter att ha haft svårt att sova. Vilket kan påverka både familjeliv och skolgång.

… man har piskan på sig att hinna med så många undersökningar som möjligt per dag

Forskare och läkare har än så länge inte sett några allvarliga biverkningar kring melatonin, men vet inte heller hur kroppen reagerar på läkemedlet under en längre period.

– Som många andra läkemedel på barn så har man ju inte den forskning som man skulle önska. När det gäller melatonin så är det väldigt lite studier som visar dess långtidseffekter, säger Barbro Turfjäll, sak– och barnkunnig inom ungdomspsykiatrin på Socialstyrelsen.

lena-leissner

Lena Leissner. Foto: Nynewsdesk

Lena Leissner, neurolog och specialist inom sömnmedicin vid Örebros universitet, kritiserar detta sätt att använda sömnmedel.

– Det tar väldigt lång tid att ta reda på vad som ligger bakom dessa sömnproblem hos barnen och den tiden har man inte idag inom vården då man har piskan på sig att hinna med så många undersökningar som möjligt, säger hon till Ekot.

Läs mer om hur sömnforskare Christian Benedict kan få ditt barn att sova bättre HÄR

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 augusti 2016, senast uppdaterad 24 oktober 2016