Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 25 mars 2020
Vy över spanska regionen Andalusien

Antalet döda av coronaviruset i Spanien ökar dramatiskt.

Under det senaste dygnet har 738 personer dött av coronaviruset i Spanien och landet har idag  3434 bekräftade dödsfall, meddelade det Spanska hälsoministeriet. Siffran innebär att Spanien nu passerar Kina i antalet dödsfall och hamnar på andra plats, efter Italien, när det gäller flest dödsfall av covid-19.

Siffran är en 27 %-tig ökning jämfört med i tisdags. Landet har nu 47 600 smittade och ligger på en fjärdeplats i antalet smittade. Kina, Italien och USA har fler smittade. Dödsfrekvensen i Spanien ligger i dagsläget på 7,2 %.

Epidemiologen Fernando Simon vid EUs smittskyddsmyndighet ECDC, förväntar sig att dödssiffran i Spanien kommer at stiga, trots att han tidigare denna vecka har sagt att han förväntar sig att toppen snart är nådd.

Försämrat läge

Läget i Spanien har drastiskt försämrats under de senaste dagarna. Bara sen i torsdags förra veckan har antalet dödsfall per dag stigit från 193 dödsfall till 680 igår. I huvudstaden Madrid förvaras döda kroppar i ishallar och militären har hittat döda och övergivna äldre på äldreboenden.

Tidningen El Pais skriver att coronaviruset sprider sig snabbare och bredare än i Italien. Vissa experter tror att coronakrisen i landet kan nå samma nivå som i Italien, som nu är coronapandemins epicentrum.

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 25 mars 2020