Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 22 juni 2016

Om du före 8 års ålder uppvisar två av de tre vanligaste pubertetstecknen klassas det oftast som tidig pubertet. De tre pubertetstecknen är brösttillväxt, könsbehåring och tillväxtspurt. Dessutom klassas det som tidig mens om du fått din mens innan 10,5 års ålder. Faktorer som påverkar hormon- och nervsystem hos unga flickor kan orsaka tidig pubertet. Fyra faktorer som har visat ett samband:

  1. Övervikt och fetma under uppväxten   Mer kroppsfett ökar mängden hormon som insulin, leptin, östrogen, vilket påverkar pubertetsutvecklingen.
  2. Ökat intag av protein från djur   Den största anledningen till varför pubertetsåldern sjunkit så dramatiskt sedan 1800-talet kan bero på att vi äter mycket mer protein från djur idag. Generellt högt proteinintag men speciellt protein från djur mellan 3-7 års ålder är kopplat till lägre ålder vid första menstruation. Det är för att ökat proteinintag ökar nivån av tillväxthormon i kroppen. Däremot har högre intag av protein från grönsaker i 5-7 års ålder kopplats till senare mens.
  3. Högre konsumtion av mjölk och läsk har blivit kopplat till tidig mens
  4. Hormonstörande ämnen   Bland annat BPA och ftalater som används vid plasttillverkning av till exempel vattenflaskor och matlådor har kopplats till tidig pubertet.
ensam-tjej

I mitten av 1800-talet fick flickor normalt sin första mens vid 17 års ålder. Idag har genomsnittet sjunkit till närmare 13.

Är det farligt?

Tidig mens är en riskfaktor för bröstcancer, förmodligen på grund av att brösten exponeras för hormoner från äggstockarna under längre tid än om du skulle fått din mens efter 17 års ålder till exempel. Tidig pubertetsutveckling är också kopplat till psykisk ohälsa som ångest, depression och ätstörningar eftersom det är en emotionell och psykisk påfrestning lika mycket som fysisk att hamna i puberteten i tidig ålder speciellt när ens klasskamrater inte har gjort det.

Går det att förebygga tidig pubertetsutveckling?

För att minska risken för tidig pubertetsutveckling kan du undvika de faktorer som kopplats till tidig pubertet och mens. Till exempel:

  • fokusera på grönsaker som proteinkälla med en liten del kött
  • minimera mjölkkonsumtion
  • rör på dig regelbundet
  • minimera processad mat och halvfabrikat
  • gör dig av med gamla matlådor och vattenflaskor
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 14 juni 2016, senast uppdaterad 22 juni 2016