Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 juni 2016
moving-boxes-depp

Störst risk för trauman eller negativa händelser senare i livet hade de personer som flyttade ofta i de tidiga tonåren.

Statistik över 1,4 miljoner människor födda i Danmark mellan 1971 och 1997 har samlats och forskare har analyserat effekten på hälsan av att flytta innan man fyllt 14 år. Det är tack vare Danmarks unika och pålitliga register över sjukdomar, men även när och var medborgare har flyttat, som en sådan studie kunde göras. Med nationell statistik kunde forskare koppla en flytt tidigt i livet till ökad risk för en rad olika trauman och sjukdomar senare i livet som självmordsförsök, psykisk ohälsa, missbruk och våldsbrott.

Störst risk för trauman eller negativa händelser senare i livet hade de personer som flyttade ofta i de tidiga tonåren och för varje extra flytt ökade risken ytterligare.

Till exempel visade undersökningen att risken att utföra ett våldsamt brott ökade markant om en person flyttat flera gånger under ett och samma år av uppväxten. Risken för självmordsförsök ökade ju senare i livet personen flyttade och var speciellt högt bland personer som flyttat flera gånger mellan 12 och 14 års ålder.

Ingen koppling till familjeekonomin

Innan studien påbörjades var en teori att socioekonomisk bakgrund skulle spela stor roll och att barn från låginkomstfamiljer var speciellt utsatta för traumatiska händelser senare i livet men det var inte fallet. Risken för negativa händelser på grund av en flytt tidigt i livet var densamma oavsett socioekonomisk bakgrund. Det menar forskare tyder på att en flytt, i sig, påverkar hälsan oavsett familjens omständigheter.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 7 juni 2016