Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 9 november 2016

Det är inte bara reproduktionsorganen som ser annorlunda ut mellan män och kvinnor.

Den vetenskapliga tidskriften Journal of Neuroscience Research tillägnar nu en hel upplaga åt forskning på könsskillnader med hänsyn till hjärnans anatomi och funktion.

Chefredaktör Dr. Erik Prager skriver i ledaren till tidskriften:

– Neurovetenskap idag förlitar sig överväldigande mycket på tron att kön inte spelar någon roll och kan ignoreras. Standarden inom neurovetenskaplig forskning är att resultat i ett kön (oftast män) kan generaliseras till det andra könet (oftast kvinnor).

Dr. Prager fortsätter att förklara att kvinnor och mäns hjärnor skiljer sig i både stort och smått, rent anatomiskt har de olika storlek men även på mikroskopisk nivå fungerar de olika.

En ny standard kommer också införas i tidskriften. Det ska nu vara obligatoriskt att i artikelns rubrik nämna om en studie utförts på enbart ett kön.

Risk för MS bland män och kvinnor

En av studierna som presenteras i upplagan har undersökt genetiska skillnader mellan män och kvinnor och risk för multipel skleros (MS). En genvariant verkar orsaka en långsam form av MS hos män men istället MS som utvecklas snabbt hos kvinnor. Genvarianten ska dock öka risken för MS speciellt hos män.

Upptäckten kan ha betydelse för individanpassad vård vid MS med hänsyn till kön.

Dr Prager avslutar med att skriva:

– Forskning som publiceras i detta nummer visar otvivelaktigt att kön har betydelse och forskning kan inte längre förlita sig på han-djur och celler som skymmer betydelsefulla skillnader och påverkar kliniska studier.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 9 november 2016