Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 14 februari 2017
Kvinna som håller om sin gravida mage.

En fjärdedel av alla graviditeter resulterar i missfall under de första 23 veckorna. Foto: Pixabay

Kända riskfaktorer för missfall är bland annat ålderdom, övervikt eller embryomissfall på grund av genetiska avvikelser. Men forskare är fortfarande osäkra på varför en procent av alla kvinnor får vara med om minst tre missfall i rad.

Immun obalans

Vissa celler i livmoderslemmhinnan slutar att dela på sig efter ett tag, vilket i sin tur kan utlösa en inflammation. En grupp, som kallas naturliga mördarceller, rensar bort dessa åldrande celler och skapar under processen en honungsliknande sörja med ett hål i, ett hål som har precis rätt storlek för ett embryo att bädda in sig i.

Men något verkar gå snett hos de kvinnor som får missfall. När ett forskarteam tog livmoderprover på kvinnor som inte fått missfall såg de att deras naturliga mördarceller rörde sig i ett förutsägbart mönster under hela månaden. Medan de kvinnor som fått missfall hade varierade mönster månad till månad.

Anledningen till varför vissa kvinnor är med om missfall innan de får ett friskt barn kan alltså bero på att livmodern inte varit mottaglig för en graviditet. Stamcellerna, de åldrande cellerna och mördarcellerna är i obalans. 

Detta kan även bero på att de har för få stamceller, enligt forskarteamet.  40 procent av de kvinnliga studiedeltagarna med återkommande missfall inte hade några stamceller alls.

Tillägg vid IVF

Istället för att chansa och i det långa loppet råka ut för en eller flera missfall är det nu möjligt att testa sig och därmed upptäcka hur nivåerna av naturliga mördarceller ser ut.

Forskarteamet från London har utfört sådana här tester på sammanlagt 150 kvinnor som tidigare råkat ut för missfall och har redan haft en hel del framgångar. En kvinna meddelade precis att hon var gravid i vecka 26.

Upptäckten behöver däremot genomgå en klinisk prövning innan forskarna kan lova att strategin faktiskt fungerar. Om det visar sig att taktiken är vattentätt kan tillvägagångssättet också vara användbart för kvinnor som genomgår IVF.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 februari 2017