Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 22 mars 2017

För att hitta underlag till denna studie använde doktorand Ingrid Ekström data från det stora Betula-projektet som pågått i Umeå i över 25 års tid, där man studerat åldrande.

I hennes studie har 1774 personer mellan 40 och 90 år följts i tio år och deras doftsinne har testats med jämna mellanrum.

Tillsammans med sitt forskarteam tittade de sedan på de försökspersoner som dog under tioårsperioden och jämförde de som hade ett dåligt fungerade

Ingrid Ekström i luktlabbet med en doftpenna. Foto: Roland Fredriksson

luktsinne med de som hade ett välfungerande luktsinne.

Dofterna avtar

Det visade sig att de som hade ett dåligt doftsinne var överrepresenterade i gruppen som dött, även sedan forskarna justerat för andra faktorer som kan påverka risken att dö så som ålder, kön, kognitiv förmåga och andra hälsovariabler.

Forskarna tog även hänsyn till att utveckling av demens har visat sig både försämra luktsinnet och öka risken att dö.

Sambandet är oklart

Det är inte enkelt att förklara varför det finns en koppling mellan luktsinne och dödsrisk men det kan hänga ihop med att personer som tappat sitt doftsinne ofta också tappar aptiten och lusten att äta mat när det inte smakar någonting längre.

– Det har visat sig att när äldre tappar aptiten får de inte heller i sig det de behöver. Och det är jätteviktigt att äta bra mat när man blir äldre, säger Ingrid Ekström.

Hon vill däremot påpeka att den som är äldre och upplever ett försämrat luktsinne inte har någon anledning att oroa sig för att det ska hända något allvarligt. Men det är bra att vara uppmärksam på signalerna och ta kontakt med en dietist om man vill vara säker på att man äter bra.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 mars 2017