Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 oktober 2016
Två glas rött på ett marininspirerat bord.

Innan du börjar läsa om vinets alla fördelar är det viktigt och ha i åtanke att vinet bör konsumeras i måttlig mängd. Väsentlig information som alltför ofta negligeras av läsare då det anses vara irrelevant i denna fråga. Men så är inte fallet. Att dricka måttligt är ett krav för att vinets alla fördelar ska träda fram.

Vad är då måttlig vinkonsumtion?

Hur mycket vin man kan dricka innan hälsofördelarna omvandlas till faror beror på många faktorer. Personens storlek, ålder, kön, kropp och allmänna tillstånd liksom om vinet konsumeras på full eller fastande mage.

Enligt alkoholprofilen.se  innebär måttlig vinkonsumtion 0-9 vinglas/vecka för kvinnor och 0-14 glas/vecka för män, förutsatt att man sprider ut glasen till drygt ett glas om dagen för kvinnor eller två glas om dagen för män.

Minskar risken för depression

Ett team från flera universitet i Spanien rapporterade i tidskriften BMC Medicine att vin kan minska risken för depression.

Forskarna hade samlat data från 2700 män och 2800 kvinnor i åldern 55 till 80 år under en sjuårsperiod. Resultaten visade att män och kvinnor som drack två till sju glas vin per vecka var mindre benägna att få diagnosen depression.

Kille tittar ut genom ett fönster.

Skyddar mot tjocktarmscancer

Forskare från University of Leicester, Storbritannien, redovisade att måttlig rödvinskonsumtion kan minska graden av tarmtumörer med cirka 50 procent.

Förebygger demens

Efter att ha samlat akademiska uppsatser på rödvin sedan 1977 kunde forskare analysera dess data som omfattade hela 19 nationer.

De upptäckte att resveratrol – som även nämns i punkt 3 – minskar blodplättars klibbighet, vilket hjälper till att hålla blodkärlen öppna och bidrar därmed till en god blodtillförsel till hjärnan.

Både vita och röda viner innehåller resveratrol, men rött vin innehåller mycket mer. Under tillverkningsprocessen av rött vin finns det nämligen långvarig kontakt med druvskalet där ämnet ligger.

Gamla händer håller i ett kort från deras ungdom.

Förebygger bröstcancer

Regelbunden konsumtion av de flesta alkoholhaltiga drycker ökar risken för bröstcancer. Emellertid har rödvin visat motsatt effekt, enligt forskare från Cedars-Senai Medican Center i Los Angeles.

De förklarar i sin analys att kemikalier i skinn och frön från röda druvor minskar östrogennivåer samtidigt som de höjer testosteronnivån i premenopausala kvinnor, vilket resulterar i en lägre risk att utveckla bröstcancer.

Forskarna betonade i studien att det inte handlar om vinets egenskaper utan druvans.

Visar anti-aging egenskaper

Forskare från Harvard Medical School kunde se att ämnet resveratrol, som kommer från druvornas skinn, innehåller ämnen som minskar hudens åldrandeprocess.

Detta är någonting som människan talat om i tusentals år. Kloster i hela Europa var övertygade om att deras munkar levde längre på grund av att de höll en måttlig, regelbunden konsumtion av vin.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 3 oktober 2016, senast uppdaterad 5 oktober 2016