Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 oktober 2016

Paleo, LCHF, GI. Dagens alla dieter har bidragit till många skeptiska och förvirrade val hos människor världen över men som i vissa fall lyckats visa fantastiska resultat.

För att få optimal effekt handlar det om en bra balans mellan intag av kolhydrater och protein …

Nu är ytterligare en diet på väg ut till konsumentmassan som går lite ifrån dess huvudsyfte. Det handlar nämligen inte om att bli smal och snygg utan gammal och glad.

The fountain of youth-dieten

Den australiensiska studien visar en klarare bild av fibroblattillväxtfaktorns roll, det så kallade ”Fountain of youth”-hormonet som produceras främst i levern.

För att öka nivåerna av detta hormon i kroppen ska den optimala dieten innefatta lite proteiner och mycket kolhydrater. Det skriver forskarna vid University of Sydney Charles Perkins Centre i sin analys.

– Trots att många väljer att använda sig av populära dieter som Palaeo, föreslår vår forskning raka motsatsen när det kommer till vad som är bäst för vår åldringsprocess, säger forskare Samantha Solon-Biet, huvudförfattare till studien och fortsätter:

– För att få optimal effekt handlar det även om en bra balans mellan intag av kolhydrater och protein då det avgör hur mycket hormonet signalerar att man är hungrig på protein.

De här senaste rönen har fått forskare att enklare förstå hur hormonet fungerar och hur man använder det för att hjälpa människor att leva ett längre och friskare liv.

I studien testades 25 dieter som varierade i intag av protein, kolhydrater, fett och energiinnehåll hos möss, det skriver Sciencealert.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 oktober 2016