Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Mamma pussar dotter

Forskare från UNC school of medicine visar att vi ärver vår intelligens från mamman. Den genetiska komponenten bestämmer såklart inte helt hur smart du är, men arvet har stor betydelse.

Från att tidigare antagit att man får lika mycket gener från respektive förälder så har man nu sett att generna som styr IQ är X-kromosomen. Med det menat är det troligare att du får din intelligens från din mor.

Givetvis bidrar fäder till gener på X-kromosomen, men när det gäller intelligens har mammans gener förtur. Pappas smartgener puttas alltså bort av moderliga supergener.

– Detta är exceptionell ny forskning som öppnar dörren till ett helt nytt område för prospektering i humangenetik. Vi har vetat om att det finns 95 gener som kommer från föräldrar, ”de kallas präglade gener” och kan spela stor roll vid sjukdomar beroende på om den genetiska mutationen kommer från fadern eller modern. Nu har vi funnit att utöver dem, finns det tusentals andra gener som har ärftlig effekt, säger Gernando Pardo-Manuel de Villena, professor i genetik vid UNC.

Detta är klurig forskning som enbart studerats på möss, skriver Psychology spot. 

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 16 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016