Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

När det gäller tropiska länder som har en historia av dengue och andra myggburna sjukdomar, har viruset störst risk att spridas när den anländer i landet. Det innebär att många nationer i Syd– och Centralamerika samt Karibien bör vidta åtgärder för att förhindra myggbett.

zika-virus-wp

Enligt studien ska även Frankrike, södra delar av Kina och Förenade Arabemiraten falla in under samma kategori.

Japanska forskare på Hokkaido universitet i Tokyo, arbetar med att förutse virusets potentiella spridning, särskilt med tanke på att det kan bäras av lätt infekterade resenärer och sedan vidare till andra myggor.

Forskare spårar flygens transportnät

Professor Nishiura och hans kollegor förutspådde virusets potentiella import och lokala överföring i slutet av 2015 med hjälp av en överlevnadsanalys-modell. Denna modell gav information om flygens transportnät och dataöverföring av denguevirus som också sprids av samma myggarter som zika.

De samlade zika-uppgifterna som togs fram den 31 januari 2016 noterar nu att nya fall är bekräftade i flera länder inom kort.

Zika-virus

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 30 maj 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016