Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 29 september 2017

E-cigaretter ökar i popularitet bland ungdomar och rökare som uppfattar dem som ett mer hälsosamt alternativ än vanliga cigaretter. Men forskare i USA visar nu att ångor från e-cigg är precis lika farligt för tänder och tandkött som vanliga cigaretter.

Forskarna använde 3-D repliker av mänskligt tandkött för att undersöka effekten av e-cigarettångor. De fann att ångorna triggar inflammatoriska proteiner inuti tandköttets celler som i sin tur orsakar stress och leder till skador och sjukdomar i munnen.

Smaktillsatser bidrar till skador

De fann att även smaktillsatser kan spela en roll och bidra ytterligare till skada. E-cigaretter innehåller dessutom ofta nikotin vilket också kan skada tandköttet.

Det har tidigare varit trott att kemikalierna i cigarettrök var boven i dramat som orsakar negativa hälsoeffekter men samma forskargrupp som presenterar denna studie har tidigare visat att ångor och smaktillsatser från e-cigaretter kan skada lungceller.

– Hur mycket och hur ofta du röker e-cigaretter avgör hur omfattande skadorna på tandköttet och i munnen tillslut blir, säger Irfan Rahman, huvudförfattare bakom studien.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 17 november 2016, senast uppdaterad 29 september 2017