Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016

I september förra året fick Elizabeth Parrish testa en experimentell genterapi som utlovade att föryngra och skydda mot åldersrelaterade sjukdomar. Terapin hade då enbart testats på celler i petriskålar och i möss och hade ännu inte säkerhetstestats i människor. Så varför gick hon med på att vara det första mänskliga försöksdjuret? Jo, för att hon var VD för företaget bakom terapin.

Vid tidigare undersökningar hade det visat sig att Elizabeth hade ovanligt korta telomerer för hennes ålder. Telomerer är som bokstöd vid båda ändar av våra kromosomer. De förkortas varje gång DNA kopieras och våra celler delar på sig. Idag är den främsta teorin för varför vi åldras att telomererna tar slut efter ett visst antal delningar och cellen skadas.

first-antiaging

Elizabeth Parrish (inflik). Kromosomer i blått och telomerer i rött.

Eftersom telomererna i Elizabeths vita blodkroppar var ovanligt korta hade hon högre risk för åldersrelaterade sjukdomar. Hennes företags anti-aging terapi går ut på att förlänga cellernas telomerer med en typ av genterapi och på så vis skydda mot åldersrelaterade sjukdomar.

Till en början skulle experimentet på Elizabeth enbart visa att genterapin var säker för människor men i mars i år kom de första resultaten in. Telomererna i Elizabeths vita blodkroppar hade förlängts. Resultaten bekräftades av flera oberoende laboratorier.

Elizabeth kommer studeras i år framöver för att se de långvariga effekterna av terapin men företaget jobbar redan på att utveckla metoden för att användas på flera av kroppens organ utöver blod.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 april 2016, senast uppdaterad 12 maj 2016