Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 20 september 2016
Miljövänliga plastbestick.

En ny fransk lag sätter stopp för engångstallrikar, -glas och –bestick gjorda i plast.

Senast i januari 2020 ska engångsartiklar i plast, som tallrikar, glas och bestick innehålla 50% biologiskt material som kan komposteras i hemmet. Från och med 2025 ska siffran stiga till 60%.

Lagändringen är en del av ett omfattande initiativ som togs emot förra året och som ämnar minska Frankrikes påverkan på klimatet. Till exempel är plastpåsar redan förbjudna i mataffärer runtom i Frankrike.

En soppåse full med plast på en gata i Paris.

Varje sekund slängs 150 plastglas i Frankrike, det blir hela 4,73 miljarder per år.

Enligt den franska föreningen för miljö och hälsa, ASEF, slängs 150 plastglas varje sekund i Frankrike, hela 4,73 miljarder per år. Enbart omkring en procent återvinns. Det uppskattas att åtta miljoner ton plastskräp samlades i världens hav år 2010.

Mothugg från plasttillverkare

Beslutet har dock fått opposition. Bland annat tillverkare av livsmedelsförpackningar har bett EU kommissionen att sätta stopp för lagändringen. Ett argument är att det idag inte finns alternativ som lever upp till en hygienisk standard och samtidigt kan komposteras hemma. Dessutom pågår en debatt om tillverkningen av miljövänliga plaster är lika energieffektivt som vanliga plastsorter.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 20 september 2016