Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 8 februari 2017
En frukosttallrik innehållande mjölk, granola och gojibär. Gojibär som innehåller höga mängder bekämpningsmedel.

Gojibär marknadsförs idag som väldigt hälsosamma och ska förebygga cancer sam öka potensen.

Men nästan alla bär som säljs i Sverige är importerade från Kina där odlarna ofta använder stora mängder bekämpningsmedel för att skydda odlingarna från parasiter och svamp. De kan även innehåller gift från mögel om de inte hanterats rätt under torkning och transport.

När Råd & Rön analyserade de tolv olika leverantörerna för att ta reda på om de innehåller mögelgifter eller rester av bekämpningsmedel hittade de rester av 22 olika bekämpningsmedel och ett mögelgift i produkterna.

I fyra av dem fanns ett eller flera bekämpningsmedel där halten överskrider de gränsvärden som är satta inom EU.

Dessa varumärken säljer gojibär med för hög andel bekämpningsmedlet Carbofuran:

  • Superfruit
  • Biofood
  • Risenta
  • Garant
  • Earth Control
  • Ica gott liv

Carbofuran är förbjudet att använda inom EU och har bedömts medföra hälsorisken både för konsumenten och för den som arbetar med att sprida bekämpningsmedlen.

– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket till SVT.

Godkända gojibär

De fyra ekomärkta produkterna från Seltton, Urtekram, The Raw, Chocolate Co och Kung Markatta var tillsammans med Coops konventionellt odlade bär helt fria från bekämpningsmedlet Carbofuran.

Slutsats

Efter Råd & Röns test har ICA bekräftat att de gjort egna undersökningar av sina gojibär där de i ett parti hittat bekämpningsmedel som överskrider EU:s gränsvärden.

Risenta, vars bär också överskred gränsvärdena har meddelat att de från och med 1 februari bara kommer att sälja ekologiskt odlade gojibär.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 7 februari 2017, senast uppdaterad 8 februari 2017