Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 maj 2017

Den nya mätningen, body volume indicator (BVI), är i huvudsak ett förhållande som jämför din totala kroppsvolym till magens storlek, en mätning som kan tas manuellt eller med en app som idag finns att ladda ner till iPad – PVI Pro.

– Fastän de må låta märkligt så kan våra midjor ge en inblick i vår hälsa, säger Jose Medina Inojosa, en forskare inom kardiologi vid Mayo Clinic i en kommentar.

Flera studier har dokumenterat en länk mellan stora mängder bukfett och en ökad risk för hjärtsjukdomar och diabetes.

I en stor studie från 2012 såg forskare på data från mer än 340 000 européer och fann att de personer som var överviktiga även hade en större midja, kvinnor 88 cm eller mer och män 102 cm eller mer.

BMI missar viktiga faktorer

En av de farligaste fallgroparna kring BMI är det faktum att räknesättet inte tar hänsyn till fett som bärs runt buken. Allt den mäter är höjd och vikt, vilket är anledningen till att vissa magra människor med mycket muskler kan ha ett BMI som skulle kvalificera dem som överviktiga.

Enligt Jose Medina Inojosa är kroppsvolymsindikatorn därför ett viktigt steg mot att lösa några av dessa hinder.

Det sitter i buken

Vetenskapsmän vet fortfarande inte exakt varför överflödigt fett runt midjan är kopplat till negativa hälsoeffekter. Men de tror att det kan ha och göra med hur fettet inuti kroppen kan störa de interna organens normala funktion.

Folkhälsoexperter har länge känt att BMI inte varit ett perfekt verktyg för att mäta fysisk kondition och att en förbättrad mätning borde innefatta midjemåttet.

– När det kommer till hälsan ligger inte problemet i hur mycket du väger, utan hur mycket bukfett du har, säger en forskarpanel från Harvard Medical School.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 maj 2017