Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 april 2018

Förra året upptäcktes en genvariation med koppling till starkare sötsug. Den kallas ibland ”gottegris-genen”. Nu visar forskare vid Köpenhamns universitet en förvånande upptäckt, att samma genvariation också kan kopplas till mindre kroppsfett.

– Det går lite emot allmän intuition att personer som äter mycket socker har lägre kroppsfett. Men det är viktigt att komma ihåg att vi bara studerar en specifik genvariation och försöker hitta kopplingar till resten av kroppen. Detta är bara en liten bit av pusslet som beskriver kopplingen mellan kost, sockerintag och risk för fetma och diabetes, säger Niels Grarup, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Men studien hittade inte bara positiva kopplingar till genvariationen. De visar även att gottegrisar har tendens till något högre blodtryck och att fettet hellre lagras runt buken än höfterna. Detta kallas ibland en ”äppelformad” kropp och kan ge ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien är baserad på data från över 450 000 personer vars blodprov, genetisk information och svar på kostenkäter ingår i Storbritanniens biobank.

Just nu pågår forskning för att ta reda på om genen och proteiner genen kodar för på något sätt kan påverkas eller utnyttjas för att behandla fetma och diabetes.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 april 2018