Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 29 maj 2019
Gravid kvinna

Gravida bör inte äta så mycket omega-6.

Omega-6 är en grupp av flera essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera själv, men behöver för att kunna fungera normalt. Linolsyra är den så kallade moderfettsyran och kan omvandlas till andra fettsyror viktiga för bland annat hjärn-, hjärt och nervfunktion samt nyproduktion och reparation av celler.

Linolsyra hämmar bebisens utveckling

En ny studie i råttor visar att en konsumtion av linolsyra tre gånger högre än det rekommenderade dagliga intaget kan orsaka komplikationer under graviditeten. Forskarna fann tre förändringar hos gravida råttor som åt en kost rik på linolsyra; koncentrationen av inflammatoriska proteiner i levern förändrades, en ökad koncentration av proteiner som orsakar livmoderkontraktion och en minskad koncentration av ett hormon som reglerar växt och utveckling. Dessa förändringar ökar risken för komplikationer och hämmar bebisens utveckling.

Färre hanor föddes

Råttorna matades med en kost rik på linolsyra under tio veckor för att sedan paras med varandra. Forskarna studerade hur kosten påverkade moderns och barnens kropps- och organstorlek, samt koncentrationen av inflammatoriska proteiner och hormonet leptin. I normala fall föder en råtta flera ungar, men råttor som åt en linolsyrerik kost födde förre hanråttor.

Deanne Skelly, en forskarna bakom studien, menar att gravida kvinnor bör vara försiktiga med sin kost.

– Det är viktigt att gravida kvinnor tänker på vad de äter. Vår forskning är ytterligare ett exempel som visar att om man äter för mycket av en viss typ av näringsämne, så kan det ha en negativ påverkan på en växande bebis.

Resultaten är publicerade i artikeln Elevated maternal linoleic acid reduces circulating leptin concentrations, cholesterol levels and male fetal survival in rat model i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Physiology.

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 29 maj 2019