Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 28 februari 2017
Barnmorska som håller i en nyfödd bebis.

Foto: Wikicommons

Enligt siffror från Socialstyrelsens årliga sammanställning finns den största ökningen bland tandhygienister, läkare och specialistläkare, sett till utvecklingen över fem år.

Tillgången till sjuksköterskor, barnmorskor, specialisttandläkare och tandläkare är närmast förändrad per 100 000 invånare.

Alltför få vidareutbildar sig

Specialistsjuksköterskor är den grupp som har blivit färre under perioden, både i antal och i förhållande till folkmängd.

– Om minskningen av specialistsjuksköterskor inte vänder finns risk för försämrad patientsäkerhet. Det kan exempelvis handla om att ambulansen saknar sjuksköterskor, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsens avdelning för utvärdering och analys i ett pressmeddelande.

Anledningen till minskningen av antalet specialistsjuksköterskor beror framför allt på att äldre yrkesverksamma går i pension, samtidigt som yngre sjuksköterskor inte vidareutbildar sig i samma takt.

– Vi ser att incitamenten för sjuksköterskor att specialisera sig har saknats, men nu ser det ut som att de 300 miljoner kronor som satsas inom den så kallade professionsmiljarden kan vara på väg att vända spiralen. Det kommer dock att dröja flera år innan vi ser effekten, säger Magnus Göransson i pressmeddelandet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 februari 2017