Redaktionen
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Göteborgs-entreprenörer tar plats på NyTeknik 33-listan med en 3D-printer som skriver ut levande hudceller.

cellink-team

Cellink teamet med sin händiga 3D printer

Teknikföretaget Cellink står bakom innovationen inom 3D-skrivare. Maskinen de har tagit fram skriver ut hudskikt genom att spruta ut hudceller genom en liten nål. Dessutom omringas cellerna av ett sorts bläck gjort på stärkelse. Bläcket är kritiskt för att ge cellerna en miljö de kommer trivas i. Skrivare som redan finns på marknaden har en tendens att mosa cellerna som skrivs ut, men med Cellinks cellulosa-bläck överlever 95% av cellerna som sprutas ut. Dessutom är den mindre och billigare, jämför 200 kg med 20 och 2 miljoner kronor med 50 000.

Flera universitet och företag knackar nu på dörren för att köpa en skrivare av Cellink. Speciellt kosmetikaföretag är intresserade för att kunna skriva ut mänsklig hud och testa sina skönhetsprodukter istället för att använda djur.

BioCool-teamet

Maria Forssell och Jan-Olof Eriksson från BioCool

Från Skellefteå kommer företaget BioCool. De tillverkar ett pulver som tar död på bakterier och andra läbbiga mikroorganismer som parasiter och virus som vistas i vatten.

Bland annat säljer de en brustablett som renar dricksvatten men de har även ett pulver som löses upp i ett fotbad och dödar svamp mellan tårna. Det aktiva ämnet i BioCools produkter skapar en syreexplosion i vattnet och det tar död på svamp och bakterier. BioCool har även en medicinsk produkt för diabetiker med hudbesvär som ökar blodcirkulationen och behandlar infektioner eller skador på fötterna eller hela kroppen. Alla produkter är miljövänliga och registrerade hos Läkemedelsverket.

Elisabeth Wikström Shemer har gjort ett mikroskop som kan användas vid gynekologiska undersökningar. Men bäst av allt, det får plats i fickan. Mikroskopet heter Gynocular och kommer dessutom med program för en smartphone eller dator så att bilder eller filmklipp enkelt kan analyseras.

Från Lund kommer en enkel metod att bli av med oönskade sängkamrater, nämligen vägglöss. En tejp som klistras längs golvlister och under sängen är behandlad med ett speciellt medel som tar död på lössen.

”I en av våra pilotstudier med 500 sängar i en riskmiljö behövde inte en enda sanering under ett år” säger Carl-Johan Gustafson, vd för Nattaro Labs till NyTeknik.

Redaktionen
Publicerad 12 april 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016