Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 april 2017

Varje dag genererar vi människor miljoner ton skräp. De mesta hamnar på soptippen men en stor del hamnar i haven. För att förtydliga hur omfattande nedskräpningen av våra hav verkligen är har forskare samlat data från tusentals vetenskapliga studier i en illustrativ global karta.

Den nya databasen, LITTERBASE (från engelskans litter som betyder skräp) visar på en världskarta de mest nedskräpade stränder och havsområden och förklarar med färgkod vilken typ av skräp som finns där.

Färgkod: Lila indikerar plast, gult indikerar annat skräp (framförallt glas och metall), grönt markerar skräp vars beståndsdelar inte har utvärderats.

Världens mest nedskräpade områden

De mest nedskräpade havsområdena i världen är stränder och fläckar av hav utanför Sydkorea och Jordanien. Där finns 10 miljoner bitar skräp per kvadratkilometer.

Enligt databasen utgör plast omkring 70 procent av allt skräp, men metall och glas bidrar också, speciellt på havsbotten.

Mikroplast, plastbitar som är mindre än 5 millimeter är också vanligt. De bildas när stora bitar plast bryts ned av solljus och havets strömmar.

Studier uppskattar även att omkring 1200 djurarter (däggdjur, fiskar, skaldjur med flera) kommer i kontakt med vårt skräp genom att äta det, bo i det eller fastna i det.

För tillfället är resultaten från 596 vetenskapliga studier illustrerade på kartan men informationen uppdateras hela tiden. Minst information finns om havsområden runt Afrika och polarområdena.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 5 april 2017