Victor Christophe, Skribent
Senast uppdaterad 14 oktober 2022

Foto: J. Yoldas

På Instagram har Henrik Wahlström 127,000 följare och här pratar han dagligen om allt från feminism och samhällsideal till psykisk ohälsa och hur vi gemensamt ska bemöta den ökade skaran utsatta. Han lever själv med en bipolär sjukdom och gick för snart två år sedan ut offentligt och började berätta om det.

– Psykisk ohälsa finns överallt och av någon anledning har vi kommit överens om att inte prata om det. Det är självklart inte hållbart. Att må psykiskt dåligt är den vanligaste anledningen till sjukskrivning i Sverige i dag och självmord är den vanligaste dödsorsaken hos landets unga. Att prata om det är ett måste, berättar han.

Signa upp här för att ta del av föreläsningen

Under Media Mind Week 2022 kommer Henrik belysa vikten av att öppna upp för samtal och uppmuntra fler att våga prata om hur de faktiskt mår.

– Jag kommer att dela med mig av mitt perspektiv av min resa bipolära sjukdom. Jag kommer att berätta hur jag har arbetat för att lyckas kontrollera den, hur jag ändå fått ett stabilt liv och hur det har gått till. Men jag kommer även att prata övergripande om psykisk ohälsa, för det klimatet kan och måste förändras – i samhället i stort, och så även i mediebranschen.

Kostnadsfri föreläsning i Stockholm
Just medievärlden tenderar att vara en bransch mer utsatt än andra menar Henrik, och hänvisar till gigekonomin som tydligt exempel. Att aldrig vara bättre än sitt senaste jobb och ständigt beroende av enastående insatser för att få ytterligare projekt kan innebära en stor risk att drabbas av psykisk ohälsa.

– Sumpar man ett jobb i mediebranschen kan man i princip vara helt rökt, det leder till en stor press. Projektanställningar är osäkra och det är psykiskt påfrestande att inte veta om man har ett jobb eller inte om två veckor. Att våga ta några dagar från jobbet av psykiska skäl är enklare på ett jobb med fast anställning, och tillsvidareanställningens trygghet saknas i den frilansande svängen, som är både tuff och hård. Till exempel kan en produktionsassistent nämna att den inte har körkort varpå den väljs bort till förmån för en som har det. Detsamma gäller den som berättar om sin psykiska ohälsa.

Henrik konstaterar avslutningsvis  att det i längden leder till att samhället anställer folk som är bättre på att dölja sina besvär – för problematiken finns uppenbarligen där; en efter en går människor in i väggen.

– Samtidigt finns det en osund bild av att den som gör det är en stor vinnarskalle, att ”det är något som nästan alla gör”, att man är superambitiös och jobbar stenhårt. Det är jättekonstigt för det handlar i grund och botten att man haft fel förutsättningar för att klara av sitt jobb. Antingen det, eller att de pressat sig själva mer än vad de mår bra av. Det är verkligen inte hållbart.

Få mer information om Media Mind Week här

Henrik Wahlströms föreläsning hos Media Mind Week 16:e november på Brahegatan 10 i Stockholm börjar klockan 08.00, är kostnadsfri och du väljer själv om du vill delta fysiskt eller digitalt. Via länken nedan kan du snabbt och enkelt registrera din plats, samtidigt som du också kan ta del av övriga händelser under eventet.

Vid frågor kring föreläsningen eller Media Mind Week hänvisas samtliga till kontaktperson Stina Herrlin på stina.herrlin@futuremediagroup.se.

Vill du veta mer om Media Mind Week? Klicka här!

Victor Christophe
Skribent
Publicerad 14 oktober 2022