Redaktionen
Senast uppdaterad 11 juli 2016

En kvinna påstår att hon är gravid med mig. Det har gått knappt 2 år efter min vasektomi. Kan det hända? Vad gäller nu juridiskt? Jag gjorde detta för att jag absolut inte ville hamna i denna situation. Har intyg på att jag är steril. Vad gör jag och vad gäller? Vill inte vare sig ha ett barn eller kostnad för ett barn i 20 år, vilket var en av anledningarna till vasektomin! //Micke

sandra-dahlen-oval

Sandra Dahlén, sexualupplysare.

Vilken trist situation, du har ju verkligen gjort det du kan för att inte bli förälder. En vasektomi lyckas i 99,9 % av alla operationer. För att kunna vara helt säker på dess resultat så är det rutin på att lämna in spermaprov tre månader efter operationen. Om du gjort det vet du att inga spermier kommer fram i samband med utlösning. Jag antar att det var då du fick intyget på sterilitet och då kan du inte göra barn. Vad det gäller det juridiska så är jag inte jurist, men så här har jag förstått situationen: Om kvinnan är gift blir hennes man automatiskt juridisk far till barnet. Om han ifrågasätter faderskapet så görs en utredning. Om kvinnan däremot är ogift måste socialtjänstens familjerätt direkt starta faderskapsutredning när barnet är fött. Om kvinnan då pekar ut en far till barnet får han ge sin sida av saken och begära en DNA-undersökning. Om DNA-koppling inte kan påvisas kan mannen inte heller krävas juridiskt faderskap. Om du vill kolla upp detta närmare rekommenderar jag att ta kontakt med din kommuns familjerätt.

Vill du ställa en fråga till Sandra? Fyll i formuläret!

[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Redaktionen
Publicerad 19 mars 2016, senast uppdaterad 11 juli 2016