Redaktionen
Senast uppdaterad 25 april 2017

Lina Lerjéus jobbar som leg. fysioterapeut på Försvarsmakten och har 16 års erfarenhet av att vägleda i träning.

”Jag har tränat ett tag och lyckats gå ner en hel del i vikt. Men nu vill jag istället bygga muskelmassa på vissa fokusområden. Behöver jag i sådana fall tillföra ett visst kosttillskott i form av proteinpulver/bars, eller räcker det med att äta rätt i samband med träningen?” – Linn

Hej Linn!

Generellt sett behöver du inte ta några kosttillskott såsom proteinpulver/bars för att få ut effekt av din träning på motionsnivå.

Ofta handlar ”behovet” av detta snarare om bristen på tid och planering vad gäller vår mat. Äter du en balanserad kost så räcker detta långt. Vad menar

Vill du veta mer om Lina? Klicka här.

Se till att ha depåerna fyllda innan så du har energi att prestera

jag då med ”balanserad kost”, jo att du äter regelbundet över dagen med frukost, lunch, middag och gärna mellanmål, där du har ett innehåll av fullvärdigt protein, bra fetter och kolhydrater samt mycket frukt och grönt. Det betyder inte att du alltid måste äta ”exemplariskt” men att helheten är bra och är en del av din livsstil.

Timingen är också viktig när det gäller effekten av mat kopplat till träning och muskeltillväxt. Se till att ha depåerna fyllda innan så du har energi att prestera, och fyll på så snabbt du kan med ett mellanmål där du har snabba kolhydrater och protein, till exempel en banan och ett kokt ägg alternativt keso eller kvarg med lite nötter och russin i träningsväskan. Detta så du står dig tills du fått i dig ett stadigare mål, gärna inom 2 timmar efter ditt pass.

Glöm inte återhämtningens vikt för musklerna! Tillräcklig sömn och bra planering av dina träningspass är en viktig del av det.

Stort lycka till!
Med vänlig hälsning Lina

Vill du ställa en fråga till Lina? Fyll i formuläret!
[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Redaktionen
Publicerad 25 april 2017