Redaktionen
Senast uppdaterad 26 oktober 2017

Hej

Efter mjölkstockning som varade ca 1 dygn fick jag börja ge ersättning till min son som föddes 2 juli. Han har fått ersättning 2-3 ggr per dygn under 2 veckors tid. Ca 30-90 mm per gång för att bli mätt. Resterande amningar har han blivit mätt och nöjd. Nu vill han knappt äta från bröstet som jag hade mjölstockning på (2veckor sedan). Det känns inte som att mjölken flödar lika bra på det efter stockningen och han tröttnar på att tutta då han nog kommit på att flaskan går lättare att få mat ifrån.

Jag ammar alltid från båda brösten först och ger ersättning när jag märker att han inte är nöjd. Men hur gör jag för att han ska äta från båda brösten och för att på sikt kunna helamma?

Mvh Josefine

 

Hej Josefine,

för att kunna helamma igen behöver du successivt trappa ner på ersättningen.

Åsa Holstein-Litzén

Toppen att du låter honom amman bägge brösten innan han får ersättning. För att din kropp ska producera mer mjölk för att täcka behovet behöver du amma oftare, gärna även nattetid då det är höga halter av de mjölkbildande hormonerna.

Det brukar ta 3-5 dygn innan kroppen producerar mer mjölk. Du kan försöka erbjuda det bröst som hade mjölkstockning först, då är din son hungrig och chansen större att han suger mer girigt (och på så vis stimulerar mjölkbildningen). Vill han inte amma så mycket på just det bröstet går det att helamma på enbart det andra bröstet.

Eftersom han ändå får så pass stora mängder ersättning som upp till 90 ml/mål så får du räkna med att det kommer att ta upp till 2 veckor innan du är över på helamning igen.

Man kan också göra flaskan mindre lätt att dia ur genom att dra åt korken ordentligt, då kanske han inte tycker att det är lika ”bekvämt” att äta ur den.

Varmt lycka till.

Åsa

Läs mer om Åsa Holstein-Litzén här. 

Vill du ställa en fråga till Åsa? Fyll i formuläret!

[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

 

Redaktionen
Publicerad 9 augusti 2017, senast uppdaterad 26 oktober 2017