Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 24 maj 2017

I en studie som publicerats i tidskriften Gastroenterology, fann forskare att dubbelt så många vuxna med IBS (irritable bowel syndrome) rapporterade förbättringar från samstämming depression när de tog ett specifikt probiotiskt preparat, till skillnad från de vuxna med IBS som behandlades med placebo.

– Studien ger ytterligare bevis på att den mikrobiotiska miljön i tarmarna är i direktkommunikation med hjärnan, säger författaren Premysl Bercik, professor i medicin och fortsätter:

– Denna studie visar att konsumtionen av ett specifikt probiotikum kan förbättra både magsymptom och psykiska problem i IBS. Det öppnar nya vägar, inte bara för behandling av patienter med funktionella tarmproblem, utan också för patienter med primära psykiatriska sjukdomar.

Vad är IBS?

IBS är den vanligaste gastrointestinala sjukdomen i världen och är mycket vanlig i bland annat Kanada. Den påverkar tjocktarmen och patienterna lider av buksmärta och förändrade tarmvanor som diarré och förstoppning. De påverkas också ofta av kronisk ångest eller depression.

I denna studie visade funktionell magnetisk resonansbildning (fMRI) att förbättringen av depressionsnivåerna var associerade med förändringar i flera hjärnområden som involverade humörkontroll.

– Resultaten av denna pilotstudie är mycket lovande, men de måste bekräftas i en framtida större skala, säger Maria Pinto Sanchez, huvudförfattare till studien.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 24 maj 2017