Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 11 juli 2016

ICA har sålt sina chokladmuffins i hela landet och stoppar du produkterna i kassan, vilket gör det omöjligt att köpa dem.

Detta gäller de muffins med förpackningsstorlek 180 gram med samtliga bäst-före-datum. ICA beklagar för de som inträffat och uppmanar kunder att reklamera produkten.

Mjölkproteinallergi är vanligast hos barn

Det är inte detsamma som laktosintolerans utan är en allergi mot proteinerna i mjölk där den drabbade kan få mycket allvarliga reaktioner av enbart lite mjölkprotein i maten.

Allergin visar sig på olika sätt, exempelvis som eksem, andnöd eller tarminflammation. Den är vanligast hos små barn och de allra flesta växer ifrån allergin. I skolåldern har allergin växt bort hos 80 procent av barnen. Mjölkproteinallergi kan även uppstå hos vuxna.

Den enda behandling som finns är att utesluta mjölkprodukter. Det går inte att använda laktosfria eller låglaktosprodukter eftersom de fortfarande innehåller proteinerna, vilket är en vanlig missuppfattning i samhället.

ica-chokladmuffin-livsmedelsverket

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 11 juli 2016