Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 november 2016

flaxseed-fara-storLivsmedelskedjan Ica väljer att dra in krossade linfrön från sitt sortiment.

Livsmedelsverket har tidigare varnat att krossade linfrön kan bilda ett livsfarligt gift i magen. De råder att äta max två matskedar (hela) linfrön om dagen och helt undvika krossade linfrön. Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket säger till och med till SVT att han tycker det är ”oklokt” av livsmedelsbutiker att fortsätta sälja krossade linfrön.

Trots varningen är det få producenter eller butiker som valt att ta undan varan eller åtminstone sätta en varningstext på förpackningen. Förrän nu. Ica motiverar sitt beslut i ett pressmeddelande där de förklarar att det ”saknas tillräcklig kunskap kring hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan”.

Linfrön kan utsöndra gift i magen

Linfrön innehåller mycket nyttigt som fiber, protein, järn och fettsyror vilket har gjort det till en populär frukostingrediens, till exempel strödd över varm gröt eller i bakverk som muffins, scones och bröd.

Men linfrön innehåller också linamarin som kan omvandlas till vätecyanid (blåsyra) i kroppen. Denna omvandling blir ännu mer effektiv om du äter krossade linfrön istället för hela linfrön som annars måste brytas ned i magen först.

Det är inte säkert hur mycket krossade linfrön vi kan äta helt utan risk för hälsan, därför råder Livsmedelsverket att inte äta det alls. Enligt Livsmedelsverket finns heller ingen garanti att linfrön blir ofarliga om de värmebehandlas, alltså upphettas i till exempel bakning.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 7 november 2016