Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 augusti 2016

Som Dagens Hälsa tidigare rapporterat har naturen en stor påverkan på människans psykiska och fysiska hälsa.

Tidigare studier visar också att barn som spenderar tid i grönområden får bättre motorik och koncentrationsförmåga. Möjligheten att odla sin egen mat stimulerar också deras intresse för att äta mer grönsaker och frukt.

picking-blueberries

 

Fastän intresset för stadsodling har ökat så är det fortfarande få barn som har nära till trädgårdar eller liknande. Vilket främst beror på att skolans personal anser det jobbigt att sköta odlingarna.

Regionen kommer därför introducera ett tiotal skogsträdgårdar som är lätta att sköta om. Dessa går att dela in i tre olika sorters ekosystemtjänster:

  • Försörjande – frukter, bär och ätbara blad.
  • Stödjande – skydd mot UV-ljus, förbättrad luftkvalitet, vattenreglering och kolbindning.
  • Kulturell – rekreation, välbefinnande, möjligheter till lek, rörelse och lärande.

Fem forskare kommer att följa regionens arbete och dessutom undersöka hur barnen, personalen och de som bor i området utvecklar och använder dessa trädgårdar. Vilka hinder kommer uppstå? Samt hur kommer miljöerna påverka hälsa och välbefinnande på lång och kort sikt?

De kommer även observera hur barnen leker och använder sig av utomhusmiljöerna, för att på så vis kunna fortsätta utvecklingen av både miljöerna och metoderna.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 22 augusti 2016, senast uppdaterad 23 augusti 2016