Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 22 oktober 2020
En äldre dam blir skrämd av en clown.

I dessa Halloweentider och med clowner som driver omkring på gatorna är det många som slänger sig med uttrycket ”du skrämde mig till döds”. Men är det medicinskt möjligt att dö av skräck?

I en livshotande situation triggas kroppens så kallade ”fight or flight” mekanism som ska öka chansen att vi överlever genom att kämpa för livet eller fly från situationen.

”Fight or flight” i livshotande situationer

Med hjälp av signalämnet adrenalin aktiveras det autonomiska nervsystemet, alltså det nervsystem vi inte har medveten kontroll över. Det leder till bland annat högre puls och blodflöde till våra muskler så att vi kan göra en stor kraftansträngning och matsmältningen saktas ned så att ingen energi slösas på det just i stunden.

Adrenalin kan skada hjärtat

Adrenalin som signalämne fungerar genom att öppna kalciumslussar på hjärtats muskelceller. När kalcium strömmar in i muskelcellerna kan de strama åt och hjärtat pumpar. Men för mycket adrenalin kan också ha en negativ effekt. Med för mycket adrenalin, strömmar också för mycket kalcium in i cellerna och hjärtats muskler får hela tiden signaler att strama åt och får inte vila.

Adrenalin kan också påverka ett litet område med nervceller i hjärtat som styr hjärtats rytm. Då kan hjärtat börja flimra istället för att slå med jämna slag. Detta kallas ventrikelflimmer och kräver omedelbar vård med defibrillator, annars är dödsfall i princip garanterat.

Bakomliggande hjärtsjukdom skulle sannolikt öka risken att dö av skräck i denna situation.

Så om din mormor har ett svagt hjärta borde du nog låta bli att gömma dig i garderoben med clownkostym.

? ? ? Happy Halloween! ? ? ?

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 20 oktober 2016, senast uppdaterad 22 oktober 2020