Redaktionen
Senast uppdaterad 31 mars 2020

Hej Sandra,

Det har varit ganska många i min vänskapskrets som har fått klamydia och även jag har fått det en gång. Jag är singel och försöker att skydda mig allt som oftast, men ibland glöms det bort. Självklart går jag och testar mig när jag haft oskyddat samlag men nu berättar mina vänner att klamydia inte bara smittar via sex utan att man även kan få det i ögat. Är det så och i sådana fall, hur ser det ut, gör det ont och vad kan jag göra så att det INTE händer? – Josephine

Sandra Dahlén

Hej!

Om man får klamydiainfekterad sperma eller underlivssekret på fingrarna kan man den vägen föra över infektionen till ögat. Bebisar kan också smittas via förlossning av klamydia från mamman och då få det i ögonen. I något enstaka ovanligt fall verkar det som att klamydia smittat genom lån av mascara från någon som haft infektionen. Symptom kan vara ”rött öga”, klåda, sveda, kladd, rinn. Det är inte någon farlig infektion för ögat och kan snabbt botas med antibiotika.

Frågeformuläret är avstängd.

 

Redaktionen
Publicerad 1 februari 2017, senast uppdaterad 31 mars 2020