Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 januari 2018
Mamma håller om sitt nyfödda barn

Barn som får typ 1 ökar i världen och en teori som cirkulerat har pekat ut komplexa proteiner i barnens kost (till exempel proteiner från kossor i bröstmjölksersättning) som möjlig bov.

Efter över 15 år av forskning publiceras nu resultaten från den hittills mest välgjorda studien på ämnet.

Studien påbörjades 2002 och inkluderar 2 159 bebisar med genetisk risk för diabetes typ 1. Efter amningsperioden fick barnen antingen vanlig bröstmjölksersättning eller en annan variant av ersättning där mjölkproteinet brutits ner i mindre beståndsdelar. Denna andra grupp barn fick dessutom undvika mjölkprotein från kossor i kosten i stort. Forskare följde sedan barnens hälsa i tio år framåt.

Resultaten visar ingen koppling mellan mjölkprotein och ökad risk för typ 1 diabetes bland barnen i studien.

– Efter mer än 15 års ansträngning kan vi nu lägga denna kontroversen bakom oss om den potentiella rollen för bröstmjölksersättning med komjölk i utvecklingen av typ 1-diabetes. Detta visar oss än en gång att det inte finns något enkelt sätt att förhindra typ 1-diabetes. Följaktligen finns inga bevis för att ändra nuvarande kostråd för barn med hög risk för typ 1-diabetes, säger Dorothy Becker, som lett studien, i ett pressmeddelande.

Hon förklarar att fortsatt ihärdigt forskande är vad som kommer ge resultat i form av förebyggande åtgärder mot diabetes i framtiden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 3 januari 2018