Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 13 april 2017

Nu visar en ny avhandling från Lunds universitet att unga, friska personers blodsockersvar var lägre efter att ha ätit specialbakade bröst jämfört med ett vitt vetebröd.

I forskarnas avhandling testades bröd bakat med olika kostfiber som guargummi, beta-glukaner och en speciell typ av majsstärkelse.

De tillsatta fibrerna gjorde att brödet gav ett lägre blodsockersvar jämfört med ett bröd bakat på vitt mjöl.

Personerna som ingick i studien var unga, friska studenter som åt bröden till frukost vid olika tillfällen. I samband med att forskarna mätte deras blodsockerhalter frågade de även om deras uppleva hunger- och mättnadskänsla.

Minskade hungerkänslor

Resultaten visade att bröd innehållande kostfibrer minskade de upplevda hungerkänslorna och hade positiva effekter på två av de hormoner som styr vår aptit.

– Eftersom vi äter flera gånger om dagen, varje dag, hela livet, ville jag undersöka hur ett populärt livsmedel som bröd kan underlätta kroppens arbete vid varje måltid. Jag ville också utgå från ingredienser som går att inhandla här i Sverige och som är relativt lätta att hantera, säger författaren Linda Ekström vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning.

Mängden betaglukan som behövs tillsättas för att påverka blodsockernivåerna är liten vilket gör att ett kg räcker till många bröd och behöver inte bli alltför kostsamt.

– Även om det kostar mer att baka fiberbröd tycker jag personligen att det är ett litet pris att betala för en bättre hälsa. Min förhoppning är att bagerier kan bli intresserade av att baka med dessa fibrer, eftersom det skulle det göra enklare för privatpersoner som då inte behöver baka själva.

Ersätt vitt bröd med pasta till frukost

I avhandlingen testades också hur vit pasta påverkar blodsockernivåerna. Det visade sig att försökspersonernas blodsockersvar var betydligt lägre efter en pastafrukost än efter en måltid bestående av det vita brödet.

Det har och göra med att våra kroppar inte kan bryta ner stärkelsen i pastan lika snabbt som vitt bröd.

– Det är intressant att vit pasta faktiskt inte påverkar blodsockerhalten lika mycket som bröd. Pastan har fått ett oförtjänt dåligt rykte, avslutar Linda Ekström.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 april 2017, senast uppdaterad 13 april 2017