Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 december 2018
Köttguide Susanne Åhlund

Del 2: Charkuterier

Susanne-ahlund

Susanne Åhlund är barnmorska och doktorand vid Karolinska institutet.

Forskning vid Umeå universitet har nyligen uppmärksammat bristen på kostrådgivning till gravida kvinnor. I intervjuer med gravida som deltog i studien kom det fram att många upplever kostinformation från mödravården som otillräcklig. Därför vänder de sig hellre till familj och vänner för råd.

Vi talar med Susanne Åhlund, barnmorska och doktorand vid Karolinska Institutet. Susanne har arbetat med implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder med fokus på hur barnmorskor ger råd om alkohol, tobak, kost och fysisk aktivitet till gravida.

Charkuterier och toxoplasma

Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii är en parasit som dör av 65 graders upphettning och djupfrysning.

I del 1 av denna serie talade vi om ost och bakterien listeria. En annan vara som kan vara förorenat är charkuterier. Då är det parasiten toxoplasma som är boven i dramat. Toxoplasma kan passera via moderkakan till fostret och orsaka fosterskador som blindhet. Därför avråds gravida att äta charkuterier som torkat, kallrökt eller gravat kött men också rått kött från nötkreatur, lamm, gris, fågel och vilt.

”När man är gravid kan man ha lite mindre motståndskraft mot mikroorganismer, man har något sänkt immunförsvar. Det är därför viktigt med bra kökshygien när man är gravid, att ställa in kylvaror i kylskåpet, vara noga med handhygien, diska köksredskap mellan råvaror, tvätta frukt och grönsaker, med det ska ju alla tänka på egentligen” säger Susanne.

Använd vår köttguide med tips på hur du kan ta död på toxoplasma i köttvaror.

sharkyterieyes

Generellt ska du akta dig för charkuterier och rått kött under graviditeten men det finns tips för dig som suktar efter kött.

Om en kvinna blir infekterad med toxoplasma för första gången när hon är gravid passerar det till fostret i runt 20% av fallen. ”Om man har blivit smittad av toxoplasma innan graviditeten har kroppen däremot byggt upp ett immunförsvar” förklarar Susanne. Fostret är då också skyddat av din immunitet mot toxoplasma. Du kan testa om du har antikroppar mot toxoplasma med ett blodprov hos din läkare.

Se upp för kattlådan!

Toxoplasma kan dessutom överföras från katters avföring. ”Du kan få slippa att tömma kattlådan under graviditeten eftersom att det kan smitta” säger Susanne.

Matlagningstips

Parmaskinka kan du frysa i minus 20 grader i tre dygn så dör toxoplasma.

Toxoplasma överlever inte 65 graders upphettning eller djupfrysning. Rått kött ska därför vara genomstekt under graviditeten. Och om du suktar efter chark? ”Parmaskinka till exempel kan du frysa i minus 20 grader i tre dygn så dör toxoplasma” tipsar Susanne.

 

Läs vidare i serien om kostrådgivning för gravida.

Del 1: Ost

Del 3: Fisk

Del 4: Kosttillskott

Del 5: Att äta för två

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 17 maj 2016, senast uppdaterad 5 december 2018