Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 mars 2020

Del 1: Ost

Susanne-ahlund

Susanne Åhlund, barnmorska och doktorand på Karolinska Institutet.

Forskning vid Umeå universitet har nyligen uppmärksammat bristen på kostrådgivning till gravida kvinnor. I intervjuer med gravida som deltog i studien kom det fram att många upplever kostinformation från mödravården som otillräcklig. Därför vänder de sig hellre till familj och vänner för råd.

Vi talar med Susanne Åhlund, barnmorska och doktorand vid Karolinska Institutet. Susanne har arbetat med implementering av nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder med fokus på hur barnmorskor ger råd om alkohol, tobak, kost och fysisk aktivitet till gravida.

Ost och listeria

Listeriabakterier under mikroskop

Det som utmärker bakterien listeria är att den överlever i kylskåpet och frysen.

Vissa matvaror är vi väl medvetna om att vi ska undvika under graviditeten som till exempel ost gjord på opastöriserad mjölk. Men det finns undantag och då är det bra att förstå bakgrunden till dessa råd så vi säkert kan navigera oss i osthyllan.

Anledningen till att vi ska undvika opastöriserad mjölk under graviditeten är att det kan innehålla bakterien listeria.

”En listeria infektion är inte bra för någon egentligen men det kan passera över moderkakan och påverka fostret” förklarar Susanne.

Listeria förekommer normalt i naturen men det som utmärker bakterien är att den kan växa i kylskåpstemperatur och överlever i frysen.

Så regeln lyder att grön mögelost, kittost, generellt ostar med hård vit kant kan man undvika medan hårda ostar går bra. Men alla regler har sina undantag.

Undantag

Hårdost gjord på opastöriserad mjölk    Även hårda ostar gjord på opastöriserad ost går bra att äta. Det är för att ostens pH-värde och vattenhalt är så låg att listeria inte kan växa i dem.

Dessertost gjord på pastöriserad mjölk    Det finns dessertostar som brie som är gjorda på pastöriserad mjölk och då är de väl okej kan man tro. Men det är inte alltid sant. Eftersom listeria förekommer i naturen och därför är vanligt förekommande på många livsmedel i butiken och i lokaler där livsmedel produceras kan en ost bli förorenad under tillverkningen. I mjuka ostar har listeria lättare att växa.

Använd vår ostguide för att se vilka ostar du kan äta under graviditeten och vilka du bör undvika.

Ostguide för gravida

Generellt grön mögelost, kittost och ostar med hård vit kant kan man undvika medan hårda ostar går bra.

Matlagningstips

Men bli inte ledsna alla ostälskare där ute! Susanne ger ett gott tips. ”Listeria dör vid upphettning över 70 grader Celsius så om du vill göra en pastasås med grönmögelost kan du koka såsen så är det okej”.

Om du vill göra en pastasås med grönmögelost kan du koka såsen så blir osten ofarlig

I Sverige är risken ändå väldigt liten för att få listeria, i sydeuropeiska länder är det vanligare. ”Det är väldigt liten sannolikhet, det ska man komma ihåg, vi har få fall av listeria i Sverige” påpekar Susanne.

 

Läs vidare i serien om kostrådgivning för gravida.

Del 2: Charkuterier

Del 3: Fisk

Del 4: Kosttillskott

Del 5: Att äta för två

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 16 maj 2016, senast uppdaterad 13 mars 2020