Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 mars 2017

Förra året ökade total förbrukning av kött med ett halvt kilo per person till en ny svensk rekordnivå på 87,7 kg per person per år enligt statistik från Jordbruksverket.

Att svenskars förbrukning av kött återigen ökar, trots bättre kunskap hos konsumenter om att minska köttkonsumtion av miljöskäl, är någonting Världsnaturfonden (WWF) ser allvarligt på.

– Det är oroväckande att förbrukningen av kött återigen ökar, det klarar inte planetens gränser. Nu vill vi se att regeringen tar fram en strategi för hur vi halverar köttkonsumtionen, säger Anna Richert, matexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Sammanfattning av statistik från Jordbruksverket

  • Produktion och förbrukning av fågel och ägg ökar
  • Förbrukning av nöt- och lammkött ökar medan produktionen minskar vilket gör att köttet främst kommer via import
  • Import och förbrukning av griskött minskar

Mer fågel – inte bara positivt

Statistiken visar en omfördelning mellan köttslag i Sverige. Vi går från att äta griskött till mer fågel och ägg. Detta beror förmodligen på ett ökat hälsofokus och rekommendationer från Livsmedelsverket att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark per vecka av hälsoskäl tror Jordbruksverket.

Även klimatmässigt har fågel- och äggproduktion en lägre belastning på miljön än nöt- och lammkött. Men en ökad konsumtion av fågel är inte nödvändigtvis positivt menar Världsnaturfonden.

– Trenden med ökningen av kycklingkött är problematisk. Kyckling har fördelar ur ett enskilt klimatperspektiv men kycklingproduktionen har även stora utmaningar eftersom det bland annat går åt mycket mark för att producera foder till djuren. Det är också särskilt allvarligt när man ser till den ökade importen av kyckling, säger Anna Richert.

Efterfrågan på svenskt kött är hög bland konsumenter men eftersom det tar lång tid att utöka produktionen, speciellt av nötkött, har import istället ökat.

WWFs köttguide avråder konsumenter från att köpa allt importerat kött bortsett från kött som uppfyller EUs krav för ekologisk produktion. De vill hellre se fler betande djur i svenska landskap och fler medvetna konsumenter i matbutiken.

Bild av Martin Harvey/WWF.

Köttförbrukning jämfört med konsumtion

Om du tycker att 87,7 kg kött per person per år låter mycket beror det på att siffran för köttförbrukning inte bara inkluderar den mängd vi faktiskt äter utan även matsvinn och vissa delar av köttet som inte går att äta, till exempel ben. Livsmedelsverkets senaste matundersökning från 2010 tyder på att vi äter omkring hälften av den mängd kött som förbrukas. För ägg är siffrorna mer lika då det mesta av det värpta ägget kan ätas.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 7 mars 2017