Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 27 mars 2017

Enligt färsk statistik från Socialstyrelsens läkemedelsregister ökar förskrivningen av sömnmedlet melatonin kraftigt i Sverige. Från 2015 till 2016 syns en ökning med 40 procent från knappt 0,6 procent till 0,8 procent av befolkningen. Störst ökning syns bland kvinnor i 30-44 års ålder.

Peter Salmi, utredare vid Socialstyrelsen.

Peter Salmi, utredare vid Socialstyrelsen ser det som positivt att förskrivningen av melatonin ökar istället för till exempel starkare sömnmedel, flera av vilka är narkotikaklassade.

– Vår tolkning är att enligt professionen är melatonin snällare än många andra sömnmedel, särskilt de som är narkotikaklassade.

Vanligt bland unga med ADHD

Men enligt Socialstyrelsen är läkemedlet vanligast bland pojkar 10-19 år, framförallt på grund av att melatonin ofta förskrivs till personer med ADHD. I och med att allt fler diagnostiseras med ADHD ökar även förskrivning av melatonin. Bland barn med ADHD har omkring 15-20 procent fått melatonin förskrivet, en betydligt högre andel än i den generella befolkningen, trots att läkemedlet inte är godkänt för barn.

Finns det risker med en ökad användning av melatonin, speciellt bland barn?

– Det är en mycket svårare fråga att svara på. Det finns inga långtidsstudier som kan ge svar på det. Melatonin är heller inte godkänt för barn utan förskrivs ”off-label”. I den frågan är det vissa som varnar för melatonin och andra som tycker att melatonin är bättre än till exempel narkotikaklassade sömnmedel. I den kliniska verkligheten är det helt enkelt en avvägning man måste göra inom professionen vad som är bäst för patienten.

Statistik över uttag av melatonin i Sverige, från Socialstyrelsen.

I Sverige finns melatonin enbart tillgängligt med recept. Men det finns en stor marknad på nätet förklarar Peter Salmi.

– Det är inte som i USA där man kan gå in i en hälsobutik och köpa melatonin. Men även i Sverige går det tekniskt sätt att få tag på via nätet från utlandet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 27 mars 2017