Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 18 augusti 2016

Sjukdomar i hjärnans blodkärl – där bland annat stroke än inräknat – är den femte vanligaste dödsorsaken idag och ökar risk för demens.

Kalciumtillskott som är ett naturligt supplement för äldre, då det kan motverka benskörhet, har nu visat sig medföra negativa påslag i Sahlgrenskas nypublicerade studie.

Skärmavbild 2016-08-18 kl. 12.29.55

Forskare följde 700 äldre kvinnor mellan åldrarna 70 och 92 som var demensfria. De genomgick en rad tester i början och slutet av undersökningsperioden.

Studien visade att de kvinnor som hade haft en stroke och som tog kalciumtillskott hade en sju gånger så hög risk att utveckla demens, jämfört med de kvinnor som hade haft en stroke men inte tog kalciumtillskott.

Hur kan kalciumtillskott medföra demens?

Silke Kern Göteborgs universitet

Silke Kern Göteborgs universitet

– Det kan finnas flera förklaringar till våra resultat. En förklaring kan vara att kalcium spelar en viktig roll i mekanismen för celldöd. Att ta kalciumtillskott leder till en kraftig ökning av blodnivåer och de här

kalciumtopparna kan skada eller till och med döda nervceller. Nervceller som då befinner sig i områden i hjärnan med minskat blodflöde (stroke), kan vara särskilt känsliga för de exciterande effekterna av kalciumnivåtopparna, säger Silke Kern, medförfattare till studien och forskare vid Sahlgrenska akademin, till Dagens Hälsa.

Då deras förklaring till sambandet enbart är en spekulation vill Kern, tillsammans med sin

kollega Ingmar Skoog, se att det görs fler och större studier för att undersöka sambanden mellan kalciumtillskott och demens.

Studien fokuserade enbart på kvinnor. Därmed har forskarna ingen vetskap kring hur supplementet skulle påverka män.
– Det är någonting jag också vill sätta tänderna i, avslutar Silke Kern till Dagens Hälsa.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 18 augusti 2016