Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 31 maj 2017

Svenska forskare har undersökt te- och kaffekonsumtion i Europa och finner att hälsoeffekter kan härstamma från förändringar i vår arvsmassa.

Resultaten visar att tedrickande orsakar så kallade epigenetiska förändringar hos kvinnor men inte män. Kaffekonsumtion ger enligt studien inga sådana förändringar.

Epigenetiska förändringar är inte som mutationer i arvsmassan och påverkar inte själva DNA-koden men bestämmer istället vilka gener som är på- och avslagna.

Miljö och livsstilsfaktorer som kemikalier eller rökning är kända faktorer som kan leda till epigenetiska förändringar.

Vilka gener påverkas?

Enligt studien kan komponenter i te ge epigenetiska förändringar som reglerar cancergener och östrogenmetabolism.

Det är ännu oklart om hälsoeffekterna är positiva eller negativa, men tidigare studier har visat att kaffe och te kan spela en roll i sjukdomar genom att minska inflammation och tumörers tillväxt.

Att te skulle påverka kvinnor i större utsträckning är naturligt då effekterna verkar ha med hormonet östrogen att göra.

– Tidigare studier har visat att tekonsumtion minskar östrogennivåer vilket antyder att det kan finnas en biologisk skillnad i hur kvinnor och män påverkas av ämnen i te. Kvinnor dricker också större mängder te jämfört med män vilket ökar våra möjligheter att hitta dessa förändringar hos kvinnor jämfört med män, säger Weronica Ek, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 31 maj 2017