Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 mars 2018
Pillerburk

Läkemedelsverket har fått kännedom om produkter från utlandet och den svenska marknaden som innehåller sköldkörtelhormoner och används av privatpersoner för självmedicinering. Den oroväckande trenden har föranlett Läkemedelsverket att utföra en analys.

Opålitliga kosttillskott

Av produkterna som Läkemedelsverket testat kommer vissa från utlandet, till exempel Thailand, andra från svenska återförsäljare. Produkterna har antingen deklarerat innehåll av sköldkörtelextrakt eller är kosttillskott som marknadsförs som hälsofrämjande för sköldkörteln.

Enligt resultaten innehåller flera produkter sköldkörtelhormonerna T3 och T4 i nivåer som kan påverka kroppen. Andra produkter innehåller inga hormoner alls.

Läkemedelsverket menar att produkterna de analyserat är oförutsägbara och avråder från att använda tillskott med sköldkörtelhormoner för självmedicinering. Egenvård med sköldkörtelhormon innebär onödiga risker, både för lite eller för mycket sköldkörtelhormon kan ge svåra symtom. Granskningen har också lett till ett tillsynsärende mot de svenska företag som säljer produkterna.

Sköldkörtelrubbning – utredning och behandling

Vid en sköldkörtelrubbning som hypotyreos producerar sköldkörteln otillräckligt med hormonerna T3 och T4 som styr kroppens ämnesomsättning. Hormonrubbningen ger symtom som trötthet, mindre ork, koncentrationssvårigheter, frusenhet, torr hud, förstoppning, viktökning, minnessvårigheter, samt ont i leder och muskler. Behandling är relativt enkel i form av läkemedel med syntetiska hormoner.

Om du misstänker att du har en sköldkörtelrubbning, sök vård för utredning med blodprov som kan visa om du har höga eller låga nivåer av sköldkörtelhormon. Därefter får du läkemedel utskrivet av läkare för behandling.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 mars 2018